auto opravy
přihlášení registrace můj účet info
obecné informace databáze oprav poradna
Zpět
Dotaz číslo: 179 od uživatele: jan80
21.10. 2015

Divný hluk i po 2. výměně rozvodů Hyundai Accent 1.4, motor G4EE:
Dobrý den. Setkal jste se někdy, že po výměně rozvodové sady se vždy (nezávisí to na zatížení motoru)v pásmu otáček 2000-2100ot. objeví divné zahučení (něco jako rezonance)?
Poradnu jsem pročetl a podobný problém u Octavie tam sice byl, ale:
Zvuk vychází z oblasti, kde je řemenice na klice a objevil se, i když byly na zkoušku oba řemeny příslušenství sundané. Nepomohla ani výměna rozvod. sady za originální, koupená přímo v Hyundai servisu.
Nesetkal jste se s tím, že by nějaký zvuk mohla vydávat i samotná dvouhmotová řemenice na klice (přesto, že zvuk se objevil i když zrovna byly řemeny sundané)?

zdenda
25.10. 2015
Dobrý den, nejprve bych se zaměřil na to, zda jde zvuk opravdu ze strany rozvodů, občas taky pátrám tam a nakonec se ukáže, že je to úplně z druhé stany například od setrvačníku. Máte dobrý přístup pod motor? Pokud se projev objevil jistě až po výměně rozvodů, viděl bych chybu ve špatném postupu montáže (například kladka napnutá opačným směrem, přepnutá, nedostatečně napnutá, špatně nasazený kryt a podobně) nebo v poškození případně chyba spojená s vyvěšením motoru, pokud k nemu došlo (například deformovaný krycí plech na výfuku, chybně usazený motor na závěsu). Již jsem se několikrát setkal s tím, že po rozvodech, se objevil nejaký zvuk, který dřív nebyl (přisuzoval jsem to vodní pumpě, nechal jsem to tak). Myslím, že vada řemenice na klice je vždy zjistitelná, nečekal bych zde nějakou vnitřní závadu, která by mohla způsobovat podobný hluk. Dejte vědět, až problém vyřešíte.
jan80
27.10. 2015
Dobrý den, děkuji za Vaši reakci.
Je to přesně tento motor (právě že jste na něm také - podle Vašich návodů - pracoval, zde je akorát jiný vzhled plastového krytu víka ventilů):

http://www.hyundai-forums.com/mc-2006-2011-accent/129940-timing-drive-belt-diy-pdf-w-pictures-2.html

Hluk od vodní pumpy, čerpadla posilovače nebo volnoběžky na kompresoru klimatizace mohu vyloučit. Rezonanci od výfuk svodů, katalyzátoru apod. také.

Mechanik s pravým zavěšením motoru při první návštěvě nehýbal a hluk se objevil právě ihned po první výměně rozv. sady. Historie stručně:

1.návštěva: - poprvé výměna celé sady - hluk se ihned objevil a ani po 1500km se nezměnil. Domluvena výměna obou kladek. Moje podezření na přetažený řemen.

2.návštěva: - výměna kladek. Napínací měla po už těch cca. 1500km lehkou vůli. Přitom schované originální kladky byly po 95 000km zcela vůle! Hluk nezmizel, jen se přesunul z 2000-2100ot. na 2500-2600ot. Moje podezření na ještě větší přepnutí rozv. řemene. Mechanik ale tvrdí, že tak je to v pořádku.

3.návštěva (jiný servis): - chtěli povolit napínací kladku, ale přitom zjistili, že je stržený závit u pružiny napínací kladky. Oprava vložkou. Rozvodová sada ponechána. Vráceno, že již vše v pořádku. Ve skutečnosti to ale bylo ještě horší - nad 1000ot motor hrčel asi jako atmo. diesel + původní hluk zůstal.

4.návštěva (zpět do předešlého): - výměna komplet rozvod.sady. Předchozí hrčení způsobila vůle (opět) na napínací kladce - totiž, když mechanik řemen povolil, tak jak má být - začala být kladka hlučná. Bohužel to asi před tím "zapomněl" zkontrolovat. Hučení (nebo rezonance) v 2000-2100ot. ale i přesto trvá dále.

Před tím auto nebylo nikdy v servisu nebo cizích rukou a nebyl žádný problém. Řemenici na klice vždy uvolňovali, ale i utahovali pneumatickým rázovým utahovákem. Přitom předepsaný moment je 137-147Nm. Tak jestli tam mají trvale nastaveno třeba 250-300Nm, tak mě napadlo, jestli něco nepoškodili i zde. Myslím, že utahovací moment tam lze nastavit jen hodně špatně.

Hluk jde od spodní části rozvodů - půjčím si endoskop a zkusím to přesněji lokalizovat. Určitě se ozvu, až bude nějaký výsledek.
zdenda
1.11. 2015
Já většinou momentový klíč používám jen na hlavy motorů, jinak se snažím dotahovat vše s rozumem. Beru to takhle, pokud bych některý šroub dotáhl jen předepsaným momentem, šroub se povolí, kdo mi co dá, kam si půjdu stěžovat? Tahkle vím, že jsem to dotáhl, jak se mi zdálo dostatečně a zodpovědnost beru na sebe, zatím s tím nebyl problém. Rázový utahovák může být na povolení řemenice dobrý, ale rozhodně bych s ním neutahoval. Někdy může být předepsaný utahovací moment i takový, že ho skoro až nejde dosáhnout. Před časem jsme řešili starého Passata 1,9 TDI a tam se spodní řemenice utahovala velkým momentem a ještě o úhel, tam jsem měl na ráčně ještě 2m trubku a měl jsem problém se na ten úhel dostat.

Na dotaz mohou odpovídat pouze přihlášení uživatelé.
podrobné vyhledávání

rss
© všechna práva vyhrazena provozovatel

www.autokap.cz