auto opravy
přihlášení registrace můj účet info
obecné informace databáze oprav poradna
Zpět
Dotaz číslo: 168 od uživatele: Eirann
16.2. 2015

Zdravím,
mám Toyotu Carinu E 1.6 16V s motorem 4A-FE.
Když ji nastartuji a rozjedu, po nějaké chvilce se zahřeje, ale teploměr mi to né vždy ukáže. Někdy naběhne a někdy ne. A když ne a auto jede na volnoběh tak má otáčky nad 1000, když ano, tak otáčky klesnou na správnou úroveň a zdají se být v pořádku. Různě jsem tak hledal a hledal po netu, v autě vypojoval a zapojoval senzory. Ale na přístrojovce se neukáže žádná změna, furt ukazuje takovou teplotu jakou to ukazovalo předtím a to je buď žádnou nebo v polovině.. :) Když jsem to tak probíral s jedním známým, řekl mi, že by to mohlo být čidlo u termostatu, že by mohlo mít zkorodované kontakty apod. Jen mi dělá problém toto čidlo najít. Mohl by jste mi ho vyfotit a zakroužkovat na fotografii nebo tak nějak? Někdo? Nebo napsat, čím by to ještě mohlo být? :) Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem,
Daniel Čech.

Eirann
16.2. 2015
Oprava:
Když auto rozjedu, zahřeje se ale teploměr neukazuje. Zastavím-li auto a nechám ho běžet na volnoběh, teploměr se rozjede a začne ukazovat. Rozjedu-li poté auto, tak se teploměr zase stáhne na nulu, pomalu ale jistě.
zdenda
17.2. 2015
Dobrý den,
podle mě máte vadný termostat. Nastartujete studené auto, hlídejte teplotu hadic ke chladiči, funkci topení a hodnotu na teploměru. Pokud se teploměr na provozní teplotu dostane až teprve, když bude horký chladič, je vadný termostat, tomu nasvědčuje i to, že teplota při jízdě spadne.
Eirann
17.2. 2015
Dobrý den,
děkuji za odpověď.
Když se auto začne zahřívat, tak topení začne topit v tom problém nevidím, ale s tím termostatem máte asi pravdu. Jentak mimochodem, když ten termostat nevyměním ihned, mohlo by se časem něco stát? Způsobit to nějakou závadu? Myslíte že to má vliv i na spotřebu? Když jsou volnoběžné otáčky ve výšinách, má to vliv na jízdu?
zdenda
21.2. 2015
Pokud není motor zahřátý na provozní teplotu je spotřeba vyšší, jinde se to pravděpodobně negativně neprojeví. Nějkých 1100 nebo 1200 otáček volnoběhu není pro jízdu zásadní problém, za jízdy stejně většinou řídící jednotky udržují vyšší otáčky. Při volnoběhu při stání jsou otáčky většinou 800 - 1000 ot/min.
Eirann
21.2. 2015
Tak jsem vyměnil termostat a bezva. Už vše funguje jak má. :) Jen by mě zajímalo, proč u toho termostatu byli asi 4 těsnění? Chápu tu gumičku okolo tu černou ale ty ostatní nevím kam dát..
zdenda
24.2. 2015
Termostat pasuje i do jiných skříní, v balení mohou být těsnění i pro jiné modely vozů. Pro výrobce je výhodné přibalit různá těsnění a pokrýt jedním balením více motorů.

Na dotaz mohou odpovídat pouze přihlášení uživatelé.
podrobné vyhledávání

rss
© všechna práva vyhrazena provozovatel

www.autokap.cz