auto opravy
přihlášení registrace můj účet info
obecné informace databáze oprav poradna
Zpět
Článek číslo: 786 od uživatele: zdenda
17.6. 2023

Inteligentní dobíjení akumulátoru

Inteligentní nabíjení akumulátoru nahrazuje v některých vozidlech standardní systém dobíjení, který je téměř bez změn desítky let.

Standardní dobíjení akumulátoru:
Alternátor u 12V soustavy dobíjí už od volnoběžných otáček s maximálním výkonem ve snaze plně dobít akumulátor. Regulátor alternátoru ovlivňuje napětí a proud dodávaný do palubní sítě. Při měření napětí nastartovaného vozu většinou naměříme hodnotu kolem 13,5 až 14V. Tento systém zaišťuje maximální životnost akumulátoru.

Inteligentní dobíjení akumulátoru:
Ve snaze dosáhnout nižších emisí spalovacích motorů a také jejich nižší spotřeby paliva, byl vyvinut systém, kdy alternátor dobíjí na základě provozního stavu vozidla. Dobíjení je omezeno při běžné jízdě i při volnoběhu, naopak maximálně je využíváno při brzdění motorem. Když jsem dobíjení měřil ve všech režimech, jasně se ukázalo, že po startu napětí vystoupalo na 13,5V a pak padalo na 12,8V, podobná hodnota napětí na voltmetru zůstávala až do chvíle, kdy jsem alespoň minimálně brzdil motorem (auto v pohybu se zařazeným rychlostním stupněm, pedál akcelerátoru je uvolněný), hodnota napětí okamžitě stoupla až těsně pod 15V. Pokud vše funguje bezvadně, tento systém žádné komplikace uživateli nepřináší. Teoreticky by tento způsob dobíjení mohl snižovat životnost akumulátoru. Mnoho majitelů aut s tímto dobíjením systém vyřazuje odpojením konektoru na akumulátoru, přes který jednotky získávají data o stavu akumulátoru, dobíjení pak dobíjí trvale.


podrobné vyhledávání

rss
© všechna práva vyhrazena provozovatel

www.autokap.cz