auto opravy
přihlášení registrace můj účet info
obecné informace databáze oprav poradna
Zpět
Článek číslo: 325 od uživatele: zdenda
23.1. 2011

Oprava prahu – Fabia


Práh vozu je jedno z míst, které nelze vyklepat zevnitř, proto je nutné vytahat promáčklý plech jinou technologií. Bylo by vhodné použít spotter (svářecí přístroj umožňuje bodově navařit reverzní kladivo, kterým postupným navařováním a vytahováním plech z vnějšku srovnáme). Já toto zařízení nemám a používám kus zahnuté silnostěnné trubky (průměr cca 2,5cm) s na konci navařeným šroubem. Trubka je zahnuta o 90 stupňů a je tedy možné, pohodlně tahem nebo poklepem běžného kladiva vyrovnávat plech (špička trubky – šroub se vždy přiboduje a po vytažení ukroutí). Pokud není nevyhnutelné do karoserie řezat, vždy se tomu vyhnu a raději plechy vyrovnám, pokud je snaha a šikovnost je to většinou možné.

Postup:
1.Odpojíme akumulátor, budeme používat svářečku (CO – svařování v ochranné atmosféře), zakryjeme blízké části vozu (ideální je papír). Poškozené místo a jeho okolí úhlovou bruskou očistíme na plech.
2.Pomocí navařování práh co nejlépe vyrovnáme, plech nesmíme nikde vytáhnou víc než do původní polohy (to můžeme překontrolovat přiložením pravítka, přípravářského hoblíku nebo pilníku).
3.Úhlovou bruskou očistíme rovnaný plech od svárů a rukou přebrousíme brusným papírem (hrubost cca 80)
4.Stěrkou naneseme 1. vrstvu tmelu, použijeme tmel se skelným vláknem, po vytvrdnutí přebrousíme hoblíkem (papír hrubost 80). Pak již používáme hliníkový tmel a brousíme hoblíkem s papírem 120. Pokud je již povrch pěkný, povrch vyfoukáme a aplikujeme další vrstvu – stříkací tmel (špric).
5.Broušené místo oblepíme a nastříkáme tmel. Po vytvrdnutí (pokud nepoužíváme infrazářiče je vhodné počkat do druhého dne) povrch přebrousíme hoblíkem s papírem 120. Pokud nemáme excentrickou brusku, zbytek broušení provádíme vodním brusným papírem, který si nasadíme na předem vyrobený obdélník z polystyrenu (velikost vhodná do ruky). Při broušení papír zboku prsty přidržujeme a často papír s tímto přípravkem namáčíme (papír se vyčistí od obroušeného materiálu a lépe brousí). Pro dobroušení stříkacího tmelu používáme papír s hrubostí 240, doporučuji ještě lehce přejet papírem 400. V tomto případě jsem potřeboval opravu urychlit, proto byl stříkací tmel vynechán, ale při vynechání stříkacího tmelu je třeba dokonale připravit povrch pod plnič.
6.Po obroušení stříkacího tmelu práh omyjeme a vysušíme. Je vhodné povrch odmastit odmašťovačem a nechat oschnout, další vrstva je plnič. Je lepší nastříkat celý opravovaný díl, nejen opravované místo. Práh pečlivě olepíme a zakryjeme celý zbytek auta (jinak nám prach plniče sedne na lak a je problém). Nastříkáme plnič. Po vytvrzení (do druhého dne) práh přebrousíme papírem 400 a pak papírem 1000, vše pečlivě (pokud povrch nedokonale vybrousíme, budou v laku škrábance. Vysušíme, odmastíme a olepíme (celé auto).
7.Nyní následuje stříkání. Postupujeme dle druhu barvy. Pak je třeba rozleštit přechod mezi novým a původním lakem.
8.Je dobré vystříkat dutinu opraveného prahu. Najdeme vhodný otvor a dutinu vystříkáme přípravkem proti korozi.


Stříkání prahu je možné provádět v garáží, ale ostatní díly doporučuji svěřit lakovně, kde díl olakují ve stříkacím boxu, přípravu (tmelení, broušení,..) bez problémů můžete v garáži provádět. Všechny tmely a materiály jsou chemické, je tedy nutné používat ochranné pomůcky (hlavně chránit dýchací cesty). Popsanou opravu je v podstatě možné použít na jekékoli části karoserie. Pouze u plastů je nutné na holý plast použít základní nástřik pro plasty.



Oprava prahu – Fabia
1
Oprava prahu – Fabia
2
Oprava prahu – Fabia
3
Oprava prahu – Fabia
4
Oprava prahu – Fabia
5
Oprava prahu – Fabia
6
Oprava prahu – Fabia
7
Oprava prahu – Fabia
8
Oprava prahu – Fabia
9
Oprava prahu – Fabia
10
podrobné vyhledávání

rss
© všechna práva vyhrazena provozovatel

www.autokap.cz